PERİODONTOLOJİ
Kanamalar, koku, kızarıklık, şişme, diş eti çekilmesi ve diş sallanması gibi belirtiler sonrası fark edilen dişleri saran diş eti, kemik ve bağlantısı ile ilgili sorunların teşhis ve tedavisini kapsayan bilim dalıdır. Tedavinin ana mantığı sorunlu bölgenin temizlenmesi sonrası bakım ve zamanla dokunun kendini tamir etmesi şeklindedir. Aşağıda anlatılan tedavi şekillerinden hangisi yapılırsa yapılsın tedavi sonrası dişlerinizin bakım ve temizliğini gerektiği gibi yapmazsanız sorununuz çözülmeyecektir ve büyük ihtimalle tekrarlayacaktır.
Diş Taşı Temizliği
Bu tedavi genellikle sadece taşlaşmalar, ağızda kötü koku ve fırçalarken kanamalar olduğunda uygulanan ve ancak bu aşamada işe yarayan başlangıç tedavisidir. Dişlerin üzerlerinde biriken leke, taş, vs..
Artıkların diş üzerinden uzaklaştırılması şeklinde uygulanır. Dişler temizlendiklerinde eskisinden daha beyaz görünürler ama bu ağartma işlemi ile karıştırılmamalıdır. Genellikle anestezi gerektirmeyen bir seans sonunda işlem tamamlanır.
Subgingival Küretaj
Bu tedavi, dokununca kanayan çok kızarık diş etleri ve kemik erimesinin başladığı dönemlerde uygulanır. Diş ve diş eti arasındaki diş eti oluğunun derinleşmesi yani derin ceplerin oluşması sonrasında uygulanır diş ve diş eti bağlantısının bozulduğu için bu kapsamlı temizleme ve kök yüzeyi düzleştirme işlemi yapılmalıdır. Genellikle ağız 4 yarım çeneye bölünerek anestezi altında birer haftalık aralıklarla 4 seansta tamamlanır.
Flap Operasyonu
Diş etindeki sorunlar artıp kemik erimeleri ilerleyince, genellikle de dişlerde sallanmalar artınca diş etinin açılarak kötü dokuların kazınıp kaldırılması işlemidir. Bu operasyon sırasında dokuları desteklemek ve iyileşmeyi hızlandırmak için kemik grefti ve membran gibi destekleyici ek ürünler kullanılması gerekebilmektedir. Her seansta anestezi yapılarak yarım çene ameliyat edilir.